Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Statečná dívka, která vrátila Němcům víru v sebe samé. Před 100 lety se narodila Sophie Schollová

Sophie Schollová. Foto: Hans Scholl, public domain
Sophie Schollová. Foto: Hans Scholl, public domain

Uchopení moci nacisty je dodnes doprovázeno údivem nad tím, jak rychle a zdánlivě snadno dokázali zfanatizovat pro svou věc německou společnost a jak Němci vzali na sebe jako národ historickou vinu ohromných rozměrů, s níž se dodnes vyrovnávají a vyrovnávat budou. Cílenými represemi potlačovali nacisté jakýkoli odpor, jakýkoli nesouhlas. Nežít ve strachu, ale v souladu se svým hlubokým přesvědčením vyžadovalo velkou odvahu. Před sto lety se narodila dívka, která ji měla a které nacisté nedovolili zestárnout. Dnes je řazena mezi největší Němce všech dob. Sophie Schollová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stoupala po schodech prosvěteleného atria mnichovské univerzity. V ruce kufr a v hlavě odvážný úmysl, že na chodbě před učebnami položí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější