Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otevřou se všechny obchody, vrací se další žáci do škol. Co vše se od pondělí mění

Uzavřené obchody. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Uzavřené obchody. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Život v Česku se v pondělí opět dostane do poněkud normálnějších kolejí. Otevřou se všechny doposud zavřené obchody a trhy, do škol se vrátí zbylí žáci druhého stupně základních škol. Shrnujeme, co dalšího se pondělkem mění.

Koronavirová epidemie v Česku postupně opadává, vláda tak i tento týden přistupuje k postupnému uvolňování opatření. Dobře jsou na tom nyní například Praha a Brno, problémy stále přetrvávají na Zlínsku, Vsetínsku a v jižních Čechách.

Počet nově potvrzených případů covidu-19 v Česku sice stále přesahuje požadovanou hranici 100 na 100 tisíc obyvatel, vláda přesto sáhla k rozvolňování v rámci takzvaného balíčku 3.

„Epidemie zpomaluje v krajích, kde byly otevřené školy ve volnějším režimu a kde klesá sedmidenní incidence dokonce pod 50 na 100 tisíc obyvatel. Sedmidenní incidence klesá i v Praze a v Libereckém kraji,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) na tiskové konferenci. Podle Arenbergera by se incidence mohla přiblížit požadované hodnotě na začátku týdne.

Letos poprvé si tak Češi budou moci zajít do některých obchodů, které stále zůstávaly zavřené, rozšíří se paleta nabízených služeb a otevřou se galerie, památky a muzea. Zároveň se vyrovnávají podmínky ve školách v celé republice. A na svatbu nebo pohřeb lze pozvat až 30 osob.

Mění se také pravidla pro nošení roušek a respirátorů. Nově už nebude povinné mít zakrytá ústa a nos ve venkovních prostorech, pokud je možné dodržet odstup dva metry od ostatních nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější