Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Arenberger v rozporu se zákonem čile podniká. Střet zájmů nahlásil až po měsíci ve vládě

Exministr zdravotnictví Petr Arenberger. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Exministr zdravotnictví Petr Arenberger. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger je nejen známý kožní lékař, ale také zdatný podnikatel. Jak zjistil Deník N, působí v několika soukromých firmách, které se zabývají dermatologií. Arenberger zároveň šéfuje odborné společnosti, která pojišťovnám doporučuje, jaké metody v dermatologii mají platit. Podle poslanců ze zdravotního výboru jde o nebývalý střet zájmů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

U zkušených lékařů je celkem běžné, že vedle svého úvazku v nemocnici mají také soukromou ambulanci. K tabulkovému platu si ještě přilepšují „ve svém“. Lékaři si obvykle část pacientů, kteří přicházejí na kontroly do nemocnice, převezmou do své soukromé praxe.

Podobně si to zařídil také dlouholetý lékař Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a pozdější ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, který ale na rozdíl od jiných lékařů své soukromé aktivity rozjel ve velkém.

Už v roce 1995 založil Sanatorium profesora Arenbergera, které nabízí řešení kožních problémů a péči o atraktivní vzhled. Jak tento týden informoval server Seznam Zprávy, sanatorium ale také inkasuje desítky milionů korun za studie nových léků.

Z databáze na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv je zřejmé, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější