Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zapomeňte na BMI, téměř polovina sledovaných lidí s nadváhou byla ve skutečnosti úplně zdravá

„Existují desítky milionů lidí, kteří mají nadváhu nebo obezitu, a přesto jsou perfektně zdraví,“ říká spoluautorka studie Janeta Tomiyamová.
„Existují desítky milionů lidí, kteří mají nadváhu nebo obezitu, a přesto jsou perfektně zdraví,“ říká spoluautorka studie Janeta Tomiyamová.

BMI je nejznámější ukazatel zdravé váhy. Často je vnímán i jako indikátor celkového tělesného zdraví. Jeho hodnota je ale mnohokrát zkreslená a stavba těla se zdravím výrazně nesouvisí, dokazuje nedávná studie.

Index tělesné hmotnosti – BMI, který se používá coby ukazatel zdravé váhy a často také jako indikátor celkového tělesného zdraví, nemusí být pro nás zdaleka tak směrodatný, jak si možná myslíme. Upozornil na to specializovaný magazín Runner’s World, odvolávající se na studii, kterou publikoval Mezinárodní žurnál obezity.

Studie zkoumala údaje u více než 40 tisíc lidí s různou stavbou těla. Výsledky potvrdily, že mezi hodnotou BMI a celkovým zdravím člověka neexistuje významné propojení.

Ukázalo se, že téměř polovina mužů a žen s nadváhou byla ve skutečnosti úplně zdravá. Naopak, zdánlivě vitální lidé měli často zdravotní problémy. Magazín upozorňuje, že i v případě aktivních lidí, včetně běžců, jsou hodnoty BMI často zkreslené. Obvykle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější