Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jiří Dědeček: Verše si cenzurovat nebudu

Jiří Dědeček říká, že neumí skládat nic než odrhovačky. Foto: Prokop Slezák
Jiří Dědeček říká, že neumí skládat nic než odrhovačky. Foto: Prokop Slezák

Na albu Nebudu bydlet v Québecu se písničkář vrátil i k velmi prostořekým protestsongům, ve kterých to schytají prezident i premiér. Protože pouze drsné překročení hranic korektnosti dnes vyvolá reakci.

Nové album symbolicky zahajuje píseň Sněmovní, přiměřeně jedovatá formulace vašich pocitů při pohledu na budovu Poslanecké sněmovny Parlamentu, kdykoliv vyjdete z bytu. Dá se říci, co konkrétně vás nadzvedlo?

Politické písničky, protestsongy, se ve mně asi nějakou dobu střádaly. Všichni, o kterých píšu, mě už dlouho štvali. A protože bydlím naproti Parlamentu, denně je potkávám a vidím, jak se chovají. Před vstupem do naší ulice jsou prakticky pořád zátarasy, u kterých hlídkuje policie a často sem nepouští lidi, aby někdo před Sněmovnou nedemonstroval. Nechali vás vůbec normálně projít?

Byl jsem zpražen dvojím podezřívavým okem, ale naštěstí, transparent nemaje, shledán neškodným a vpustili mě k vám bez problémů.

Všechny tyhle drobné každodenní ústrky se spojily s těmi velkými na celostátní úrovni. Od fízlů na ulicích až po ty, které máme ve vládě a kteří mimo jiné plundrují přírodu a ničí mezilidské vztahy. Všechno se to ve mně nahromadilo a muselo to asi nějak spontánně vybublat.

Ještě nedávno jste přitom říkal, že protestsongy už psát nebudete. Protože protestovat už lze přímo a není třeba si tím zaneřáďovat poetickou tvorbu. Změnil jste názor i proto, že protestsong se může dostat hlouběji do povědomí než heslo na transparentu nebo článek v novinách?

Žijeme v době naprosté svobody slova, která je ovšem k ničemu. Pravdu můžete říkat na každém rohu, kdykoliv si zamávat transparentem. Můžete dokonce přesně a veřejně označit viníky různých nepravostí. Jenže oni

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Literatura

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější