Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Notes: Je jasné, komu pomůže zmatek kolem Vrbětic. Kam dopadne čínská raketa, ale zdaleka jasné není

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Politikům v Česku ve své podstatě nic nehrozí. Maximální postih, kterého se dočkají, je, že budou za blbce, a to často ještě jenom před těmi, kteří je stejně volit nebudou. V situaci, do které jsme se dostali, totiž už nefungují demonstrace, petice, otevřené dopisy ani jiné formy občanské iniciativy apelující na morální integritu vedení země – zkrátka proto, že ji ti, jimž jsou tyto výzvy adresovány, často ani nemají.

Vždycky totiž přijde nějaká jiná krize, větší, novější, která postihne někoho jiného a která zastíní tu předchozí. Tímto způsobem se jakoby zapomnělo na střet zájmů premiéra Andreje Babiše, který ve funkci zůstal, protože přišly krize větší. (I když ne tak docela: celý případ může mít dohru u unijního soudu, jak ve svém textu píše Jan Moláček). Téměř už se zapomnělo i na bezprecedentní pochybení vlády v boji s koronavirovou pandemií: protože, uhádli jste, přišla krize větší.

Nový problém totiž vždycky přijde. Ale to neznamená, že s jeho příchodem ten starý zmizí. Politik, ať už je to ministr, či premiér, z toho vyjde takřka bez újmy. Ale celá politická kultura, potažmo i celá společnost, dostane zase další ránu, která se bude ještě dlouho ozývat.

Jan Hamáček pravděpodobně vyčkává, až nastane krize ještě větší. Taková, která zastíní jeho podivnou výpověď v kauze Vrbětice. Té dal nový úder nedávný článek Seznam Zpráv, podle nějž měl jet ministr do Moskvy získat vakcínu Sputnik výměnou za mlčení o Vrběticích. Sám Hamáček tato zjištění odmítá. A verzi, s níž server přišel, rozporují například i šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun nebo pardubický hejtman Martin Netolický: na schůzce jim Hamáček totiž říkal o cestě do Moskvy ve snaze získat Sputnik, ale ne ve spojitosti s Vrběticemi.

Ale i verze, že jel ministr do Moskvy pro Sputnik, odporuje jeho vlastnímu vysvětlení spletitého příběhu, totiž že celá akce byla zastírací manévr. Shrnuli jsme proto odpovědi na nejčastější otázky, které se ohledně kauzy ozývají. Přehledně.

V situaci, jako je tato, je totiž jednoduché se ztratit. A tam, kde je zmatek, se daří ruské propagandě. Ta totiž sází na relativizaci naprosto všeho, co nekonvenuje jejím cílům. „Těžko v Česku hledat někoho, komu hlavní aféra posledních dní nějak pomůže,“ píše ve svém komentáři kolega Jan Wirnitzer.

Ohledně vrbětické kauzy chtěla navíc ministryně spravedlnosti podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle premiéra Babiše pro ni však není důvod. A kroky, které Benešová plánovala, odmítá i šéf Asociace státních zástupců Jan Lata. Podle něj je Benešová vůči Zemanovi zaujatá.

Případ, kterému se dnes v médiích prakticky vyhnout nejde, začíná však mít i první praktické dopady: Po 100 letech se zavírá ruská škola v Praze. Její učitelé jsou totiž oficiálně pracovníky ruské ambasády. A rodiče, jejichž děti do školy docházejí, se teď obracejí na prezidenty Zemana i Putina, aby se za její další působení přimluvil.

Rusko samotné se připravuje na už tradiční velkou vojenskou přehlídku 9. května. Jaká letos bude a jaký signál má poslat do světa, píše Petra Procházková.

V pondělí se ve všech krajích v Česku otevřou základní školy. Na tiskové konferenci to oznámil ministr Plaga společně s ministrem Arenbergerem. Epidemie v Česku i nadále upadá, očkování je však příliš pomalé, upozorňuje ve svém tradičním čtvrtečním souhrnu Petr Koubský.

A pokud jste se do Petrova stylu začetli, nabízím hned další jeho článek: o čínské raketě Dlouhý pochod, jejíž první stupeň už několik dní nekontrolovatelně padá k Zemi. To by rakety dělat neměly, píše Petr Koubský a o možném blížícím se neštěstí mluví i v podcastu Studio N.

Co vás v Deníku N čeká zítra?

– Babiš: Příští týden začneme očkovat i 45+
– Komentář: My se pereme, Putin se směje
– Jak se z hrdiny za rok stal „vlastizrádce“
– Helena, jež před 200 lety unudila Napoleona
– Covid opadá. Pořád ale ne dost. A očkujeme příliš pomalu
– O Babišův audit se chce Česko soudit, hrozí ale zastavení dotací
– Éra postkomunismu končí, šance udělat za ní tečku bude ve volbách

Kontext N:
– Jen zkáza se děje samospádem, cokoliv jiného je zázrak. A ten teď potřebujeme
– Britští kuchaří radí, jak si po covidu znovu užít jídlo
– Hmyz jsou proteinové granule pro všechno ostatní

Příjemný večer vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější