Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se Hamáček a Kroupa perou, Putin se směje

Vítězem celé bramboračky, pokud bramboračka může mít vítěze, je prozatím ruský prezident Putin, respektive ruské strategické záměry s ČR. Foto: kremlin.ru
Vítězem celé bramboračky, pokud bramboračka může mít vítěze, je prozatím ruský prezident Putin, respektive ruské strategické záměry s ČR. Foto: kremlin.ru

Komentář Jana Wirnitzera: Je tomu už dávno, ale možná si vzpomenete na časy, kdy hlavním tématem české veřejné diskuse byla zpráva, že ruští agenti odpálili nastraženou bombou český muniční sklad. Co by dříve bylo tématem číslo jedna na půl roku, úplně zapadlo. Kauza střídá kauzu, není čas vydechnout a zvážit, co je důležité a podložené.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Těžko v Česku hledat někoho, komu hlavní aféra posledních dní nějak pomůže. Rozhodně ne Janu Hamáčkovi a sociální demokracii. Ne Andreji Babišovi, který v pravou chvíli sice odhodlaně zašeptal, že Hamáčkovi věří, ale více kroků na podporu prvního vicepremiéra své vlády nepodnikl.

Nejspíše ani demokratické opozici, jejíž část se vrhla na zteč se slovy o vlastizradě a až pak zjistila, že útočí přes močál.

Už vůbec ne důvěře v média a důvěře v instituce tohoto státu. Těžko věřit ve spravedlnost v zemi, kde ministryně spravedlnosti hájí protiprávní dotace pro firmu svého šéfa slovy, že jí přijde spravedlivé, když se na Agrofert my daňoví poplatníci složíme.

Typické je, že zcela nepřípustný výrok by měl ministryni stát křeslo (jako Taťánu Malou za slova, že by trestní stíhání Andreje Babiše snad mohlo počkat, když je premiér), ale nestane se to – a děje se pravý opak: zmatek a nemožnost soustředit pozornost na podstatné věci využila Marie Benešová k avizování pokusu sestřelit nejvyššího státního zástupce.

Minulo vás něco z toho? Zahlédli jste to, ale jen koutkem oka? Není to vaše vina. Některé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější