Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příliš těžké přijímačky po měsících online výuky? Chytáky tam nebyly, hájí se Cermat

Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK
Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK

Desetitisíce dětí mají za sebou přijímací zkoušky na střední školy. Sociální sítě plní stížnosti rodičů i žáků na obtížnost testů především z matematiky pro deváté ročníky. Upozorňují, že školáci byli oproti jiným letům hendikepovaní distanční výukou. Cermat, který testy připravil, ale výtky odmítá.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Kritika, která nyní jak tiše, tak i nahlas zaznívá, se týká především toho, že Cermat nic nezměnil. Po učitelích, školách i dětech se už rok chce, aby se fakt hodně přizpůsobovali a byli hodně flexibilní. Ale Cermat měl přijímací zkoušky takto nachystané a tak to prostě udělal,“ řekla Deníku N předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Šéfka Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Michaela Kleňhová ale svou instituci brání. Při tvorbě testů především pro žáky devátých tříd údajně její pracovníci brali v potaz, že žáci strávili velkou část školního roku na distanční výuce.

„Opravdu jsme se letos snažili, aby tam byla většina z učiva, které se pravděpodobně probírá v nižších ročnících, nikoliv v tom posledním. Vycházíme z rámcového vzdělávacího programu, který definuje, co má žák na výstupu z konkrétního vzdělávacího stupně umět,“ řekla Deníku N Kleňhová.

„Je ale nutné dodat, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější