Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hokejista v životní formě pyká za pět let starý lajk. Přirovnání k Hitlerovi je v Německu tenký led

Hokejový brankář Thomas Greiss si na světovém šampionátu nezahraje. Foto: ČTK / Horn/ Eibner-Pressefoto
Hokejový brankář Thomas Greiss si na světovém šampionátu nezahraje. Foto: ČTK / Horn/ Eibner-Pressefoto

Představte si, že jste nejspíše v nejlepší sportovní formě, ale stejně vás vyřadili z národního týmu. Přesně tohle nyní zažil hokejový brankář Thomas Greiss. Německé reprezentaci ale na nadcházejícím mistrovství světa nepomůže kvůli svým politickým názorům.

Na začátek příběhu se musíme vrátit do roku 2016, kdy v USA vrcholil boj o Bílý dům mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Greiss, který ve volbách fandil Trumpovi, na Instagramu lajkoval příspěvek, který přirovnával Clintonovou k Adolfu Hitlerovi.

O necelý rok později se Greiss objevil na soupisce Německa na domácím mistrovství. Při něm vychytal i překvapivé vítězství proti USA, díky němuž Němci postoupili ze skupiny do čtvrtfinále. Jenže právě během sledované akce začala německá veřejnost řešit brankářův lajk z předvolebního období.

Proti Greissovi ostře vystoupil třeba předseda Německého olympijského výboru Alfons Hörmann, který si nedokázal představit, že by člověk s podobnými názory reprezentoval zemi na olympiádě v Pchjongčchangu. Vedení NHL ale nakonec hokejisty z NHL do Jižní Koreje nepustilo.

Viceprezident německého hokejového svazu Marc Hindelang zdůraznil, že jakákoli spojitost s osobou Adolfa Hitlera je nepřípustná. Dodal však, že Greiss není pravicovým extremistou. „Kdykoli někdo zmíní cokoli o Hitlerovi nebo drsné německé minulosti, musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Hokej

Německo

Sociální sítě

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější