Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak věrní jsou Madurovi vojáci? O osudu revolty proti vládci Venezuely rozhodne armáda. I obchod s drogami

Venezuelský diktátor Nicolás Maduro s manželkou Ciliou Floresovou na tanku během armádního cvičení v Puerto Cabello, 27. ledna 2019. Foto: úřad prezidenta via Reuters
Venezuelský diktátor Nicolás Maduro s manželkou Ciliou Floresovou na tanku během armádního cvičení v Puerto Cabello, 27. ledna 2019. Foto: úřad prezidenta via Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro může ustát další vlnu masových protestů, protože armáda mu zatím zůstává věrně po boku. Její velení je s diktaturou srostlé a hospodářsky ve zbídačené zemi prosperuje. Také proto, že režim přehlíží roli nejvyšších důstojníků při pašování drog do USA a Evropy. Opozice už roky vyzývá vojáky, aby se postavili za národ proti tyranii. Doposud marně.

Před dvěma roky při masových protestech Venezuelanů proti diktatuře Nicoláse Madura Morose vytvořil známý kreslíř Eduardo Sanabria karikaturu, kterou se tamní situace dá ve zkratce sdělit i dnes. Je na ní vyjukaný manifestant, který podle latinskoamerického zvyku vyrazil do ulic za účelem vyvolání co největšího randálu jen s pánví a lžící v ruce. Na demonstranta míří samopaly skupina agresivních vojáků, kteří na něj řvou: „Slož zbraně.“ Vtip poukazuje na to, že ve Venezuele se můžete uprotestovat k smrti, ale dokud armáda stojí pevně za režimem, v zemi se nic nezmění.

Psychologický nátlak přes rodinu

Juan Guaidó Márquez, který se minulý týden jako nový předseda Národního shromáždění na obří manifestaci prohlásil za prozatímního prezidenta místo Madura, jehož zvolení na druhý mandát považuje za jeden velký podvod, to dobře ví. „Všem ozbrojeným silám. Naše výzva je velmi jasná. Z parlamentu k vám vztahujeme ruce a žádáme vás, abyste se postavili na stranu ústavy a lidu, vašeho lidu,“ apeloval pětatřicetiletý mladík, jehož raketový vzestup z dosud pramálo známého poslance na lídra opozice udivil i jeho spoluobčany.

Muž, který vedl studentské demonstrace proti Chávezovi a který vyšlapává cestu do nejvyššího úřadu svému mentorovi a nejslavnějšímu venezuelskému vězni svědomí Leopoldovi Lópezovi, nabízí amnestii těm, kteří se navzdory své přísaze proti dvacet let vládnoucímu režimu postaví.

Guaidó k získání armády nasadil i svou manželku Fabianu Rosalesovou. Ta se ve videu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Venezuelská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější