Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V českém fotbale to před derby Sparta – Slavia vře. Všichni válčí navzájem, část médií brojí proti Berbrovi

Derby Sparta - Slavia
Derby Sparta – Slavia

Do slavného derby Sparta – Slavia zbývá šest dní a v českém fotbale bublají emoce. Každý válčí s každým. A to nejen pražská „S“ a mistrovská Viktoria Plzeň v lize o titul. Vedení Fotbalové asociace České republiky (FAČR) bojuje s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), odbojnými trenéry mládežnických reprezentací i s bývalým šéfem rozhodčích Michalem Listkiewiczem, na něhož si dokonce stěžuje u Polského fotbalového svazu.

V čele FAČR sice po vynuceném odchodu Miroslava Pelty (kvůli známé dotační kauze ministerstva školství) stojí od loňského prosince Martin Malík, za faktického šéfa českého fotbalu se však považuje kontroverzní místopředseda asociace, Plzeňan Roman Berbr. Vyučený mlýnský montér, který v mládí pracoval jako řidič náčelníka u plzeňské dopravní policie, později absolvent Praporčické školy SNB, opakovaně se chlubící tím, že cenné zkušenosti před listopadem 1989 získával jako kmenový pracovník Státní bezpečnosti.

Legendární je v této souvislosti jeho výrok před volební valnou hromadou FAČR v roce 2011: „Já nejsem z Horní Dolní. Já jsem Berbr, který ovládá okolo osmdesáti hlasů. A přece vám nebudu říkat, kam je švihneme. Mějte rozum.“

„Je mi jasné, že jsem považován za Berbrův fíkový list. Slyšel jsem, že jsem jeho podržtaška. Někde v médiích jsem byl nakreslený jako jeho loutka. Zvenku to tak vypadá. Jsem ale v asociaci jeden z mála, kdo je ochotný se s ním pohádat,“ svěřil se před několika dny několika médiím Martin Malík. „Roman Berbr toto povědomí umocňuje svým vyjadřováním ve stylu: já jsem hledal nového reprezentačního trenéra, já jsem dělal tohle a tamto,“ dodal.

Pravda je však taková, že si v českém fotbale stejně téměř všichni myslí, že za vším stojí Berbr. A on to svými výroky ještě potvrzuje. Takže se všeobecně soudí, že to byl právě Berbr, přezdívaný Fidel, Náčelník, Taťka či Lord Vordemort, který stojí za odchodem dlouholetého generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky a hlavně za vyhazovem mezi trenéry mládežnických reprezentací oblíbeného ředitele strahovského sportovně technického oddělení Michala Prokeše, ačkoli to Malík popírá.

„Nikdo z nás nebere takový prachy“

Oficiálním důvodem bylo údajně příliš divoké Prokešovo nakládání s kreditní kartou asociační obchodní a marketingové společnosti STES a neúměrné platové požadavky ve výši 250 tisíc korun, což Malík nečekaně po několik dnech zveřejnil i s konkrétní částkou.

Není divu, že za tímto způsobem ve stylu známého výroku generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše z Červeného Hrádku v létě 1989, „nikdo z nás nebere takový prachy“,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější