Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš: Příští týden začneme očkovat i lidi nad 45. Všechny dávky Moderny půjdou k praktikům

Příští týden se začnou očkovat i lidé nad 45 let. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Příští týden se začnou očkovat i lidé nad 45 let. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Očkovat vakcínami od společnosti Moderna budou v Česku nově jen praktičtí lékaři. Deníku N to sdělil premiér Andrej Babiš. Cílem je podle něj od června dávat vakcínu i lidem od šestnácti let. Příští týden přijde na řadu skupina 45+.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Praktici zatím očkují především vakcínami od AstraZeneky a Johnson & Johnson. V některých regionech sice dostávali i vakcíny od společnosti Moderna, záleželo to ale především na dohodě s kraji.

Od AstraZeneky by ale podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) mělo v květnu přijít jen 28 tisíc dávek a jednodávkových vakcín Janssen od Johnson & Johnson 170 tisíc dávek. To je pro zhruba 3500 praktických lékařů zapojených do systému dohromady necelých 200 tisíc dávek. Naopak od Moderny přijde 354 tisíc dávek.

„Strategie je teď nově taková, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější