Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neveřejné jednání Sněmovny o Hamáčkovi řešení nepřineslo. Šéfové tajných služeb se ke slovu nedostali

Vicepremiér Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vicepremiér Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vicepremiér Jan Hamáček popírá, že by chtěl jet do Ruska vyměnit zjištění v kauze Vrbětice za vakcínu Sputnik. Je to podle něj nejtěžší okamžik jeho života, když musí podobná obvinění vysvětlovat. Koalice Spolu ale chce, aby rezignoval. Posun v kauze nepřineslo ani uzavřené jednání Sněmovny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Článek serveru Seznam Zprávy, že Hamáček chtěl jednat s ruskou stranou o možné výměně informací ke kauze Vrbětice za dodávky vakcín Sputnik V a pořádání summitu prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Joea Bidena v Praze, spustil vlnu politických reakcí.

Hned ráno zástupci pravicové koalice Spolu na tiskové konferenci oznámili, že Hamáček se dopustil vlastizrady, a měl by proto rezignovat na funkci vicepremiéra. Koalice pak navrhla, že by v rámci uzavřeného jednání Sněmovny měl vše vysvětlit, a to spolu s dalšími aktéry schůzky, tedy policejním prezidentem Janem Švejdarem, hlavami obou tajných služeb nebo nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Jejich návrh podpořily i další strany, ačkoliv k celé problematice přistupovaly trochu obezřetněji. Například hnutí Starostové a nezávislí chtělo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Sněmovna

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější