Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deza si zaplatila posudek, aby se očistila v kauze Bečva. Podle MF Dnes je viníkem jiná firma

Hasiči zasahují u úniku chemikálie do Bečvy. Foto: ČTK
Hasiči zasahují u úniku chemikálie do Bečvy. Foto: ČTK

Společnost Deza z Valašského Meziříčí si nechala od brněnské univerzity vyhotovit znalecký posudek. Chemička spadající do holdingu Agrofert chce dokázat, že ryby v Bečvě loni neotrávila. Dnes zároveň server iDnes.cz, který rovněž spadá do holdingu Agrofert, upozornil, že policie podezřívá z otravy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. A to na základě posudku od soudního znalce, který si policie nechala vypracovat.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Podle informací MF Dnes dospěl soudní znalec Jiří Klicpera, který pro policii vypracovával posudek, k závěru, že za otravou stojí firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, které patří areál bývalé Tesly a provozuje zde i čističku. Klicpera posudek v pondělí odeslal kriminalistům, kteří případ vyšetřují. Dezu, již mnozí od začátku považovali za hlavního podezřelého, jako možného viníka jeho posudek vyloučil. „Jsem vázán mlčenlivostí. Dezu vyloučila inspekce a já jsem to v podstatě potvrdil,“ řekl MF Dnes.

Deza si nicméně podle zjištění Deníku N zadala v polovině dubna vlastní posudek. Za ten holding zaplatil více než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Otrávená Bečva

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější