Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš má plán, jak naloží s Koudelkou. Chce se vyhnout střetu se Zemanem i s opozicí

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš musí začít řešit, kdo dál povede Bezpečnostní informační službu (BIS). Jejímu současnému řediteli Michalu Koudelkovi totiž v létě končí pětiletý mandát. Premiér má na výběr ze dvou základních možností, každá z nich je pro něj problematická. Kdyby ponechal Koudelku ve funkci dalších pět let, riskoval by před volbami střet s prezidentem Milošem Zemanem. Výměna oceňovaného šéfa kontrarozvědky by však vyvolala vlnu kritiky. Babiš se tak chce vydat třetí cestou.

Česká republika řeší obří skandál s Ruskem, jehož agenti podle českých bezpečnostních složek stáli za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích.

V této napjaté situaci a ještě do podzimních voleb musí premiér rozhodnout o dalším osudu šéfa kontrarozvědné Bezpečnostní informační služby, která spolu s policií odhalila, že za výbuchy muničních skladů v roce 2014 jsou s nejvyšší pravděpodobností ruská vojenská GRU a její příslušníci, kteří se pokusili v roce 2018 zabít dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Premiér by už v tuhle chvíli měl mít jasno, kdo zpravodajskou službu, která opakovaně upozorňuje na akce ruských a čínských služeb v České republice, povede dál. Mluvit o tom ale odmítá.

Naposledy koncem dubna v rozhovoru pro deník Právo řekl, že téma zatím není na stole. Připustil ale, že Koudelka ve funkci zůstane. „Předpokládám, že ve funkci zůstane, ale třeba o novém šéfovi BIS rozhodne příští vláda,“ reagoval Babiš na dotazy.

Premiér v tomto svém vyjádření naznačil postup, který nejspíš chystá. Podle informací Deníku N z Babišova okolí a dalších vládních zdrojů se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější