Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš má plán, jak naloží s Koudelkou. Chce se vyhnout střetu se Zemanem i s opozicí

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš musí začít řešit, kdo dál povede Bezpečnostní informační službu (BIS). Jejímu současnému řediteli Michalu Koudelkovi totiž v létě končí pětiletý mandát. Premiér má na výběr ze dvou základních možností, každá z nich je pro něj problematická. Kdyby ponechal Koudelku ve funkci dalších pět let, riskoval by před volbami střet s prezidentem Milošem Zemanem. Výměna oceňovaného šéfa kontrarozvědky by však vyvolala vlnu kritiky. Babiš se tak chce vydat třetí cestou.

Česká republika řeší obří skandál s Ruskem, jehož agenti podle českých bezpečnostních složek stáli za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích.

V této napjaté situaci a ještě do podzimních voleb musí premiér rozhodnout o dalším osudu šéfa kontrarozvědné Bezpečnostní informační služby, která spolu s policií odhalila, že za výbuchy muničních skladů v roce 2014 jsou s nejvyšší pravděpodobností ruská vojenská GRU a její příslušníci, kteří se pokusili v roce 2018 zabít dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Premiér by už v tuhle chvíli měl mít jasno, kdo zpravodajskou službu, která opakovaně upozorňuje na akce ruských a čínských služeb v České republice, povede dál. Mluvit o tom ale odmítá.

Naposledy koncem dubna v rozhovoru pro deník Právo řekl, že téma zatím není na stole. Připustil ale, že Koudelka ve funkci zůstane. „Předpokládám, že ve funkci zůstane, ale třeba o novém šéfovi BIS rozhodne příští vláda,“ reagoval Babiš na dotazy.

Premiér v tomto svém vyjádření naznačil postup, který nejspíš chystá. Podle informací Deníku N z Babišova okolí a dalších vládních zdrojů se

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Milion chvilek pro demokracii vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Andrej Babiš

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější