Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Penziony smějí otevřít jen čtvrtinu kapacity, ale nevědí kdy. Chaty se pronajímají načerno

S rezervací ubytování na léto zatím Češi vyčkávají. Ilustrační foto: Unsplash
S rezervací ubytování na léto zatím Češi vyčkávají. Ilustrační foto: Unsplash

Do začátku prázdnin zbývá sedm týdnů, většina lidí si touto dobou už plánuje letní dovolenou. Penziony a hotely ale zatím stále nevědí, kdy budou moci začít pokoje nabízet. Majitelé hlásí, že se hosté bojí platit zálohy na konkrétní prázdninový termín. Ubytování by neměly poskytovat ani soukromé chaty. Některé ale mají přesto plno.

Hotely i penziony jsou už od loňského prosince zavřené. S jejich otevřením vláda počítá až v takzvaném čtvrtém balíčku, kdy bude v Česku méně než 75 nakažených na 100 tisíc lidí. V současnosti jich je 137.

Pokud by epidemie klesala stejným tempem jako nyní (v posledních dvou týdnech počty nakažených spadly o 24 procent), ke čtvrtému balíčku se dostaneme začátkem června. Konkrétní termín, kdy by k tomu mělo dojít, kabinet neoznámil.

„Je to katastrofa. Lidé mají strach něco plánovat, na prázdniny máme zatím jen zhruba 15 procent rezervací. Zájemci čekají na jednoznačné prohlášení vlády, od kdy budou penziony otevřené, aby nepřišli o zálohu. Z vládních balíčků ale není vůbec zřejmé, kdy by se penziony mohly dostat na řadu,“ říká Vladislav Krejčíř, majitel Apartmánů Pod Bukovkou v Jeseníkách.

Provozovatele hotelů a restaurací trápí ještě jedna věc. Až otevřou, budou podle vládního nařízení moci nabídnout maximálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější