Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nedůvěra a rozpuštění. Co teď může dělat opozice a jaké má šance (otázky a odpovědi)

Lídři koalice Spolu během podpisu koaliční smlouvy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lídři koalice Spolu během podpisu koaliční smlouvy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda Andreje Babiše nedávno přišla o sněmovní většinu, v posledních dnech se opět do centra dění dostala i otázka střetu zájmů premiéra. Vládní strany navíc ztratily část své podpory kvůli nezvládnutí pandemie, podle zjištění Eurobarometru kabinet atakuje dno své podpory mezi lidmi. V této situaci přichází koalice Spolu s možností vyslovení nedůvěry. Může se jí to podařit a co by mohlo následovat? Přinášíme otázky a odpovědi k možnému shození vlády i k možnosti předčasných voleb.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč chce opozice vyslovit vládě nedůvěru?

Argumentů pro shození vlády padá od pravicové trojkoalice celá řada. Babišův kabinet podle ní zcela selhal při zvládání pandemie, rozvrátil veřejné finance, porušuje zákony nebo trpí střetem zájmů v osobě předsedy vlády.

„Vláda ztratila legitimitu. Lidé jí nevěří a v jejím čele stojí člověk, který zneužíval a zneužívá systém ve svůj vlastní prospěch. Navíc ve Sněmovně od ní dali ruce pryč už i komunisti,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda přišla v minulých týdnech o svou většinu v dolní komoře. Komunisté, kteří ji drželi u moci od léta 2018, jí vypověděli toleranci s tím, že podle nich kabinet neplnil jejich programové podmínky. Zároveň se ale potřebovali od vlády vizuálně poněkud vzdálit. Jejich preference během celého období přinejlepším stagnovaly a strana se potýká s rizikem, že na podzim již do Sněmovny nepronikne.

Kabinet v každém případě nyní nemá v dolní komoře většinu, která by mu vyslovila důvěru. Za vládou stojí poslanci hnutí ANO a sociální demokraté, dohromady tak mají pouhých 92 hlasů. Spolu tvrdí, že v takovém případě nelze nečinně sedět v koutě a vládu tolerovat.

Jak chce koalice Spolu vládu shodit?

Pro pád vlády jsou nezbytné dva kroky. Nejprve je nutné svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na níž se bude o nedůvěře hlasovat. Pro tento krok je zapotřebí 50 hlasů. Ty koalice Spolu nemá. ODS disponuje 23 hlasy, lidovci mají deset mandátů a TOP 09 zastupuje sedm poslanců.

Spolu tak chybí deset podpisů, aby vůbec mohla mimořádnou schůzi svolat. To by teoreticky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější