Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Složité cesty vakcín. Jak se dostanou od výrobce až do vaší paže a jaké překážky musí překonat

V uplynulých týdnech jsme se v Deníku N podrobně věnovali otázce, kterou jsme si pracovně nazvali „cesty vakcín“. Dalo by se očkovat rychleji? Proč si stěžují praktičtí lékaři, že mají vakcín nedostatek? Kde váznou dodávky? Dnes shrnujeme cyklus článků, v nichž jsme se snažili tohle všechno objasnit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Za tajemstvím vakcín jsme se vydali do terénu. Vybrali jsme si Pardubický kraj. Strávili jsme den s praktickou lékařkou v Krouně, prozkoumali očkovací centrum v Jevíčku, nahlíželi přes rameno krajskému koordinátorovi očkování v Pardubicích a hovořili s mnoha dalšími lidmi, kteří se na očkování tak či onak podílejí. Zjistili jsme, jak fungují platby od pojišťoven, kolik za očkování dostanou lékaři a centra zaplaceno. Zjišťovali jsme, kolik seniorů, kteří mají už dávno na očkování nárok, na ně stále ještě čeká – mnozí déle než měsíc – a proč tomu tak je. A shrnuli jsme očkovací politiku a pravidla do přehledného celkového obrazu.

Připomeneme teď stručně, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesty vakcín

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější