Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letošní rok je katastrofální. Podporu od státu potřebujeme i my, říká provozovatel horských středisek Rattaj

Šéf a spolumajitel společnosti Tatry Mountains Resort Igor Rattaj. Foto: ČTK
Šéf a spolumajitel společnosti Tatry Mountains Resort Igor Rattaj. Foto: ČTK

Lyžařská sezona se v Česku i na Slovensku omezila jen na pár týdnů. Ztráty sčítá i slovenský miliardář a hlavní akcionář společnosti Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj. Firma bývalého partnera finanční skupiny J&T provozuje horská střediska na Slovensku, v Česku, Polsku a Rakousku.

V nákupu dalších horských středisek teď společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) pokračovat nebude. Místo toho chce ostatním provozovatelům skiareálů nabízet svůj systém prodeje. Vizí Igora Rattaje je jedna aplikace, přes niž by si lyžaři kupovali lístky do jednotlivých středisek v různých zemích.

TMR se tak snaží implementovat prvky nové digitální ekonomiky do konzervativního odvětví. Před šesti lety se Rattaj samotný stal terčem kritiky za výrok, že naučí Rakušany dělat lyžařský byznys. Dnes říká, že pochopil, že horská střediska jsou pro Rakušany věcí národní hrdosti a nikomu zvenku je jen tak lehce neprodají.

Největší chystanou investicí TMR v Česku je projekt propojení sjezdovek ve Špindlerově Mlýně, který si vyžádá kácení stromů v národním parku a jejž Deník N popsal před rokem. Investoři i Správa Krkonošského národního parku si od něj naopak slibují zklidnění dopravní situace v oblasti.

Firmě v minulé sezoně klesly tržby o třináct procent a ze zisku se propadla do ztráty. Ta aktuální, v níž se nelyžovalo téměř vůbec, bude katastrofální. Česko a Slovensko se podle Rattaje k firmám v oboru zachovaly macešsky, nejštědřejší bylo naopak Rakousko.

Jak se do lyžování dostává 21. století založené na technologiích?

Hodně těžce. A na tom je založený náš byznys model. TMR prosazuje zcela nové postupy prodeje, registrace a objednávání produktu, kterým je lyžování.

Máte na mysli inovace, jakou je třeba prodej lístků na styl letenek, kdy se cena v čase mění?

Přesně. Cena se mění, vše si kupujete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Slovensko

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější