Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Primát Roberta Fica: první slovenský politik, který v 21. století zaútočil na Čechy

Zeman a Fico jsou mnohaletí přátelé. Slovenský expremiér dostal od českého prezidenta i vysoké vyznamenaní – Řád bílého lva. Foto: ČTK
Zeman a Fico jsou mnohaletí přátelé. Slovenský expremiér dostal od českého prezidenta i vysoké vyznamenaní – Řád bílého lva. Foto: ČTK

Zeman a Fico jsou si blízcí ne proto, že jeden je Čech a druhý Slovák, ale protože jim je blízký režim v Rusku, píše v komentáři pro slovenský Denník N Martin M. Šimečka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výrok někdejšího slovenského premiéra Roberta Fica, že slovenská vláda je „vládou amerických agentů“, by nestál za řeč, kdyby za ním nebyl ukryt mrazivý odkaz slovenských dějin.

Fico se už dříve zařadil do zástupu trollů (původně skřítek či skřet v severské mytologii), které si můžeme představit jako hordu trpaslíků bušících kladivy do zdí evropské civilizace. Zeď je sice silná, ale trollů je mnoho a vědí, kam udeřit. Jeden takový úder je právě onen Ficův výrok, přestože navenek je tak hloupý, že vypadá skoro nevinně.

Vztahoval se k vyhoštění tří ruských diplomatů, kterým vláda v Bratislavě vyjádřila solidaritu s Českem. Kde se ale ve Ficově hlavě vzali američtí agenti? Pokud totiž tvrdí, že slovenská vláda nejedná suverénně, pak je vládou „českých agentů“, nikoli amerických.

Tak to ale Fico přesně myslel. Jen mu jeho trollí instinkt

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Názor

Slovensko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější