Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Očkovací centra se zaplatí, jen když dorazí dost vakcín. Na denní podporu od pojišťovny většina nedosáhne

Očkování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku už půl roku probíhá největší očkovací akce v historii. S tou jsou kromě jiného spojená také poměrně zajímavá finanční ohodnocení. Zdravotní pojišťovny mají vyplácet podporu očkovacím centrům za den provozu. Například v Pardubickém kraji už ale počítají s tím, že na ni většina center nedosáhne.

V Česku se v posledních týdnech v souvislosti s očkováním populace mluví také o financích. Kolik vlastně dostávají očkovací centra a praktičtí lékaři za podávání vakcín a jak moc je to motivuje?

Očkování proti covidu je placeno tzv. kombinovaným modelem úhrady, dělí se tedy na dvě části. První částí platby je fixní sazba 267,52 Kč za každé vykonané očkování. Ať už se jedná o praktika či očkovací centrum, za každou podanou dávku vakcíny získá od zdravotní pojišťovny zpětně proplacenou zmíněnou částku.

Očkovací centra kromě toho dostávají od pojišťovny denní paušální sazbu za to, že jsou vůbec otevřena. Ta se různí podle velikosti očkovacího centra a otevíracích hodin. Místa jsou rozdělena do tří kategorií: na velkokapacitní očkovací centra a pak očkovací centra prvního a druhého typu. Denní sazby jsou dvanáct, šest nebo čtyři tisíce korun. Tyto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesty vakcín

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější