Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Školám se tenčí zásoby antigenních testů. Některé kraje místo nich dohodly přesnější PCR, kapacity jsou

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Školám příští týden dojdou zásoby antigenních testů, které dostaly od státu. Některé kraje chtějí situaci využít a hromadně přejít na přesnější a uživatelsky příjemnější PCR testy. Například Praha avizuje, že se k antigenům už nevrátí a do testování možná zapojí i laboratoře ze státních nemocnic. Antigenní testy opouští i Brno, které bude školám PCR testy proplácet.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Příští pátek rozbalí školy poslední krabičky státem nakoupených antigenních testů. Čím se budou testovat děti od druhého květnového týdne, je zatím velká neznámá. Ministerstvo školství naznačilo, že by si měly školy vybrat testy samy.

Některá města už ale mají v jedné věci jasno: výpadek státních testovacích sad nahradí vlastním PCR vyšetřením. „Nákup antigenních testů neplánujeme. Dle předpokladů nám na většině škol zásoby dojdou kolem 10. května. Proto bychom už rádi do této doby využili vhodnější varianty bezpečnějšího PCR testování, na kterém aktivně pracujeme,“ sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

V některých pražských školách už dnes dělají PCR testování soukromé firmy. Praha nyní plánuje, že by se do akce mohly zapojit i státem řízené laboratoře.

„Ústřední vojenská nemocnice oslovila pražský magistrát s možnou nabídkou poskytnutí volných kapacit pro analýzu vyhodnocení PCR testů, které bychom si ale jako město museli zajistit sami,“ dodal Hofman. O případném zapojení do testování ve školách uvažuje také FN Motol, nemocnice by ale musela použít jiné přístroje a jinou administrativu vzorků.

Na to, zda ministerstvo zdravotnictví podpoří zavádění PCR testování dětí ve všech školách, ale resort ani po opakovaných urgencích neodpověděl.

Jen o málo dražší než antigenní

PCR testy platí obecně za ty nákladnější, i když to ve skutečnosti není úplně pravda. Státem koupené čínské antigenní testy vyjdou na 60 korun za kus. Mnohé laboratoře už dnes nabízejí PCR vyšetření za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější