Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Němečtí zbrojaři napsali Babišovi návrh, jak změnit zakázku na obrněnce. Pak ho začal prosazovat Havlíček

Pásová bojová vozidla pěchoty (BVP), která používá česká armáda (na snímku), jsou za hranicí životnosti. Na soudobém bojišti už nechrání. Foto: Armáda ČR
Pásová bojová vozidla pěchoty (BVP), která používá česká armáda (na snímku), jsou za hranicí životnosti. Na soudobém bojišti už nechrání. Foto: Armáda ČR

Německá zbrojařská firma Rheinmetall navrhla koncem loňského roku předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO), jak od základu změnit běžící zakázku na 210 pásových obrněnců pro českou armádu. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) následně začal požadovat změny, které německému návrhu odpovídají. Zásah do rekordního kontraktu obhajuje podporou českého průmyslu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministerstvo obrany na vládu předkládá dokument, který upravuje největší zbrojní zakázku v dějinách Česka. Opožďující se nákup pásových obrněnců (bojových vozidel pěchoty – BVP) za 52 miliard korun.

Vláda byla o zakázce jako takové informována 17. prosince 2018. Nynější návrh mění splátkový kalendář na šestiletý (o rok delší, než bylo v plánu) a první splátku posouvá z letoška na příští rok.

Je to důležitý, ale přece jen technický krok. Jenže vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) vedené ministerstvo průmyslu a obchodu trvá na tom, aby se zásadně navýšil podíl zapojení českého průmyslu (uchazeči od spuštění zakázky v březnu 2019 počítají s tím, že má činit nejméně 40 procent) a aby v Česku vznikla továrna na obrněnce a vývojové centrum.

Deník N z podkladů pro jednání vlády zjistil, že se Havlíčkovo ministerstvo do tlaku na změnu zakázky pustilo poté, co se jeden z uchazečů, německá firma Rheinmetall Landsysteme, obrátil na premiéra Babiše – a navrhl mu to, co krátce poté jako požadavek na změnu zakázky začal prosazovat ministr Havlíček. Dopis německých zbrojařů Babišovi je datovaný 9. prosincem 2020 – dva týdny poté, co Rheinmetall podepsal na Hradě za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Německo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější