Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na fotbal postačí antigenní test. „Plivli nám do tváře, to bude strašný malér,“ varuje muž, který testoval v Edenu

Hokejový Třinec oslavil titul i s necelou tisícovkou fanoušků, kteří se dostali na stadion díky výjimce ministerstva zdravotnictví. Foto: ČTK / Jaroslav Ožana
Hokejový Třinec oslavil titul i s necelou tisícovkou fanoušků, kteří se dostali na stadion díky výjimce ministerstva zdravotnictví. Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Na stadiony se díky ministerským výjimkám vracejí fanoušci. Zatímco na dva hokejové zápasy v tomto týdnu bylo ke vstupu na stadion zapotřebí mít PCR test, na fotbal se lidé už od soboty dostanou s nepřesnějším antigenním testem. „V době, kdy nechodí děti do škol a vysokoškoláci se nemohou sejít v posluchárnách? To bude velký malér a situace se strašně zhorší,“ upozorňuje Karel Luxík, autor projektu mobilního testování Cesta ze tmy.

Po více než půl roce se hokejoví fanoušci vrátili na stadiony během pátého finálového zápasu mezi Třincem a Libercem. V pondělí do arény ve Slezsku přišlo necelých 900 lidí, kteří po konci zápasu viděli domácí hokejisty přebírat trofej pro vítěze play-off. Všichni lidé v hledišti včetně pořadatelské služby museli podstoupit PCR test.

To byla podmínka pro výjimku od ministerstva zdravotnictví, kterou pomohl vyjednat Český svaz ledního hokeje společně s Národní sportovní agenturou (NSA). Ta pomohla také s výjimkou pro čtvrteční sedmý, rozhodující zápas o postup do extraligy mezi Kladnem a Jihlavou. I na tento zápas se dostanou fanoušci pouze s PCR testem, který nebude starší 48 hodin, a také respirátorem.

Mimochodem, majitel Kladna Jaromír Jágr po vlně kritiky z kapacity 250 míst uvolnil pro fanoušky Jihlavy necelou čtvrtinu vstupenek. „Fanoušci Jihlavy a Kladna: je mi smutno, když vidím, kolik zla a nenávisti zplodí jeden zas….ý článek. Copak jsme se my lidi dočista zbláznili?“ napsal poté na Facebooku.

Jen o dva dny později, tedy od 1. května, se ale už na sportovní utkání fanoušci dostanou i pouze s antigenním testem, který dokonce může být až 48 hodin starý. Ligová fotbalová asociace (LFA), která organizuje český profesionální fotbal, tuto informaci oznámila v úterý.

Na hokej ano, na fotbal až na začátku května

Tehdy ale ještě nebylo jasné, zda výjimka platí hned po zveřejnění. I proto ve středu fotbalová Plzeň připravila testování pro své fanoušky zdarma před stadionem, ale jen pár hodin před začátkem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Fotbal

Testování

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější