Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Benešová otočila, novináři z ČT a rozhlasu podle ní mají zveřejňovat majetek. „Ať jdou příkladem,“ vysvětlila

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo spravedlnosti souhlasí s návrhem KSČM, aby novináři České televize a Českého rozhlasu museli podávat majetková přiznání. Ukázalo to dnešní jednání sněmovního ústavně právního výboru, kde pro návrh komunistického poslance Jiřího Valenty zvedli ruku i někteří poslanci za hnutí ANO.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ústavně právní výbor ve středu projednával před třetím čtením novelu zákona o střetu zájmů a poslanci hlasovali mimo jiné o pozměňovacích návrzích.

„Pan poslanec (Jiří) Valenta tam načetl pozměňovací návrh, že by se profesionální zaměstnanci České televize a rozhlasu měli stát veřejnými funkcionáři, kteří podléhají zákonu o střetu zájmů. Z mého pohledu naprostý nesmysl,“ popsal Deníku N poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Na mě to budí dojem, že je to další střípek do mozaiky snahy sešněrovat veřejnoprávní média u nás. Proto je to pro mě i koalici Spolu jednoznačně nepřijatelné, také jsme to všichni odmítli,“ dodal.

Stejný návrh, který se vztahuje na novináře České televize a Českého rozhlasu, podali komunisté ve Sněmovně už v listopadu 2019. Komunisté argumentují tím, že novináři mohou zásadně ovlivňovat veřejné mínění a příjmy televize i rozhlasu pocházejí z koncesionářských poplatků.

Podle Výborného bylo pro část poslanců „velmi překvapivé“, že se změnilo původní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejnoprávní média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější