Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stavme pásové obrněnce v Česku, žádá Havlíček. Náhlá změna by mohla ohrozit klíčový slib spojencům

Který z pásových obrněnců získá česká armáda? Zleva doprava vozidla CV-90, Lynx a Ascod. Foto: Ministerstvo obrany ČR
Který z pásových obrněnců získá česká armáda? Zleva doprava vozidla CV-90, Lynx a Ascod. Foto: Ministerstvo obrany ČR

Armáda spustila testování tří typů pásových obrněnců, z nichž chce vybrat, kterým vybaví v následujících letech české vojáky. Rekordní tendr se ale ocitl v ohrožení na politické frontě. Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo trvat na podmínce, že se budou stroje vyrábět v Česku. Náhlá změna by mohla dodavatele odradit.

Na to, aby pásové obrněnce zdolaly složitou cestu do rukou českých vojáků, je potřeba, aby přesně pálily, dokázaly převážet osm plně vybavených pěšáků, poradily si se složitým terénem… a s novým tahem ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Dobře pohyblivé stroje schopné střílet z rychlopalného kanonu a vézt v pancéřovaných útrobách pěchotní výsadek jsou z pohledu vojáků na soudobém bojišti důležité. Aby je bylo možné zakoupit, musí mít ministerstvo obrany souhlas vlády. Na tu nyní poslalo patřičný dokument, jenže ještě předtím k němu resort průmyslu a obchodu sepsal zásadní připomínku, s níž obrana nesouhlasí.

O zakázku se ucházejí britsko-švédská společnost BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV-90, německá Rheinmetall Landsysteme s typem Lynx a GDELS (vlastník sídlí ve Španělsku, konečný vlastník v USA) s vozidlem Ascod.

Havlíčkovo ministerstvo pokládá za nedostatečné, že tuzemský průmysl má být do 52miliardové zakázky zapojen „alespoň ze 40 %“. Argumentuje tím, že domácí výroba je bezpečnější, a žádá o zřízení výrobního podniku v Česku, který se zapojí do dodávek pro další další země, například Slovensko.

„Žádoucí je rovněž zapojení dalších českých podniků jako dodavatelů komponentů do programů vítěze tendru a/nebo zřízení vývojového centra na našem území. Produkty v oblasti obrany přináší vysokou přidanou hodnotu. Zapojení českého průmyslu bude spojeno s přenosem vyspělých technologií a know-how, se zvýšením zaměstnanosti a s následným zvýšením exportního potenciálu ČR,“ uvádí resort.

Zní to logicky, v praxi to ale má několik háčků. Postavit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

NATO

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější