Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký deník Jany Ciglerové: Řekni mi, kde bydlíš, a já ti řeknu, jak dopadnou tvoje děti

Foto: Andrew Calhoun
Foto: Andrew Calhoun

Pamatuju si ten okamžik jako dneska zejména proto, že zpětně vidím, jak zásadní pro náš život v Americe byl. Podepisuju smlouvu na pronájem našeho domu a realitní agentka mi říká: „Děkuju, že jsem mohla být s vámi v tak důležitý okamžik vašeho života.“ Úplně jsem nevěděla, co tím přesně myslí, ale čím déle tu žiju, tím víc to chápu. Kde ve Spojených státech bydlíte, má rozhodující vliv na to, do jaké společenské skupiny se zařadíte. A nejen jaké kamarády, jaké vzdělání i jaký životní postoj budete mít, ale třeba jestli budete mít kolem domu plot.

Když jsme před dvěma lety hledali, kde budeme na Floridě bydlet, měli jsme kromě ceny tři kritéria: aby to bylo blízko naší školy, aby tam byla aspoň nějaká zahrada a aby to bylo v dojezdové vzdálenosti od letiště v Miami. Dům, který jsme si vybrali, přesně tyto tři věci měl. Od školy byl dvě minuty chůze, na zahradě jsou kluci v jednom kuse a z letiště jsme doma za půl hodiny.

To, jakou jsme vybrali školu, ale bylo úplně nejdůležitější ze všeho. Kolem ní se totiž točí všechno. My jsme tu naši znali z předchozí návštěvy Floridy a kluci v ní měli kamarády. Věděla jsem, že to je dobrá škola, protože školy tu mají hodnocení. Je stejné jako americké známky: od A až do F, přičemž nejlepší je A a ještě lepší je A+.

Jakým způsobem se k tomuto hodnocení školy dostávají, je z evropského pohledu na dětské vzdělávání už poněkud zastaralé, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější