Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unikli obušku, ale kamerám ne. Jak ruská policie pořádá lov na nepřátele režimu

Na demonstracích na podporu Navalného jsou zadrženi jen ti nejaktivnější. Pro ostatní si policie přijde později domů. Foto: ČTK/AP
Na demonstracích na podporu Navalného jsou zadrženi jen ti nejaktivnější. Pro ostatní si policie přijde později domů. Foto: ČTK/AP

Rusko se vloni dostalo na 3. místo na světě v počtu pouličních kamer – více jich mají jen ve více než dvakrát větších USA a v desetkrát větší Číně. Ruská vláda věnovala miliardy dolarů do systému rozpoznávání obličejů a identifikace osob. Policie teď díky nim loví nepřátele režimu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zrovna odpřednášel, co to obnáší mít podrážděná střeva. 21. dubna vyšel ze studia v centru Moskvy, odkud se jeho slova rozletěla po celém Rusku, a zamířil domů. Potkal se s demonstranty, kteří požadovali okamžitou zdravotní péči pro vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Pozoroval dění, chvíli se zdržel a pak zamířil domů.

Alexej Golověnko je ruské veřejnosti znám. Snaží se popularizovat gastroenterologii. Teď se ocitl v centru pozornosti z úplně jiného důvodu.

Akce, která se ve středu 21. dubna konala v mnoha ruských městech včetně Moskvy, proběhla pokojně jako málokdy předtím. V hlavním městě na rozdíl od jiných obcí bylo zadrženo jen nemnoho nejostřejších odpůrců Kremlu. Všichni ostatní, byť přišli smířeni s ranami obušky i s pobytem v policejním antonu, popřípadě s pokutou nebo s vězením, se večer vrátili domů. Jako doktor Golověnko.

Policie možná dostala pokyn

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Rusko

Technologie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější