Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co znamenají povinné testy ve službách pro zákazníky i podnikatele? Přinášíme otázky a odpovědi

Podnikatelé si patrně budou muset vést evidenci svých zákazníků. FOTO: Gabriel Kuchta, Deník N
Podnikatelé si patrně budou muset vést evidenci svých zákazníků. FOTO: Gabriel Kuchta, Deník N

Od pondělí se otevřou kadeřnictví nebo masérské salony. Pro řízení epidemie v Česku to znamená další zatěžkávací zkoušku, některé služby totiž bude možné navštívit pouze s negativním testem. Co to bude znamenat pro podnikatele a zákazníky?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak se budu prokazovat při testování?

Pro potřebu návštěvy kadeřnických salonů, manikúry nebo masáže bude nutné předložit negativní antigenní nebo PCR test. Původně ministerstvo zdravotnictví hovořilo o tom, že bude uznávat pouze odborně odebrané testy, později ale ministr Petr Arenberger ustoupil. Prokazovat se lidé budou moci i testy ze školy nebo práce. V první fázi se budou klienti prokazovat běžným papírovým potvrzením, které obdrží po každém prodělaném testu. Vicepremiér Karel Havlíček tvrdí, že v budoucnu se počítá také s elektronickými potvrzeními.

Papírová potvrzení přitom mají svá úskalí – za současné situace není možné efektivně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější