Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vlivný exekutor začal v horách načerno bagrovat přehradu. Zaplatil sto tisíc a staví dál

Stavba přehrady u horského střediska Paprsek na Šumpersku nenávratně zničila přírodu na ploše nejméně dvou hektarů. Foto: Jan Moláček, Deník N
Stavba přehrady u horského střediska Paprsek na Šumpersku nenávratně zničila přírodu na ploše nejméně dvou hektarů. Foto: Jan Moláček, Deník N

Soudní exekutor Dalimil Mika před dvěma lety začal načerno stavět vodní nádrž v Rychlebských horách na Šumpersku. Ta má sloužit k zasněžování sjezdovek ve skicentru Paprsek, které provozuje jeho rodina. Podle České inspekce životního prostředí Mika nenávratně poškodil přírodu, potrestala ho proto stotisícovou pokutou. Podle ministerstva životního prostředí ale měla zvážit trestní oznámení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před pár lety tudy protékal horský potůček obklopený loukou a lesem. Teď je na okraji lyžařského střediska Paprsek nedaleko Starého Města staveniště. Na ploše několika hektarů tu vzniká přehrada, která má zásobovat vodou sněžná děla na nedalekých sjezdovkách.

Podle botanika Petra Petříka z Botanického ústavu Akademie věd stavba zničila cennou přírodní lokalitu.

„Vyskytoval se tam kriticky ohrožený druh vratičky, konkrétně vratička heřmánkolistá, dále poměrně vzácné vstavače, konkrétně vstavač májový. Rostl tam také vemeník dvoulistý, to je orchidej, která kvete později a krásně voní. Byly tam také dymnivky bobovité, které sice nejsou chráněné, ale vyvíjí se na nich kriticky ohrožený druh motýla jasoň dymnivkový, který byl dokonce motýlem roku,“ řekl Deníku N Petřík.

„Stavbou nádrže došlo k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Příroda

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější