Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček jmenoval Haška náměstkem na vnitru. „Smutná zpráva, nepředstavitelné,“ reagují v ČSSD

Michal Hašek, nový náměstek na ministerstvu vnitra. Foto: ČTK
Michal Hašek, nový náměstek na ministerstvu vnitra. Foto: ČTK

Novým náměstkem na ministerstvu vnitra je bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Šéf resortu Jan Hamáček vypíchl jeho profesní kvality a o skandálech, které ho provázejí, hovořil jako o zakopnutích. Jeho straničtí kolegové, které Deník N oslovil, na to ale mají jiný názor. Vadí jim, že náměstkem se stane jeden z hlavních aktérů lánského puče, který veřejně opakovaně lhal.

O tom, že by se Hašek mohl stát náměstkem na vnitru, se v kuloárech spekulovalo poslední tři měsíce.

Hamáček vysvětlil, že jeho nejbližší náměstek Jakub Kulhánek se minulý týden stal ministrem zahraničí, a proto před týdnem oslovil s nabídkou právě Haška. Bývalý hejtman však má za sebou řadu problematických momentů – opakovaně lhal v živém vysílání o takzvaném lánském puči, který jej měl vynést do premiérského křesala, měl kontakty s ruskou nacionalistickou skupinou Noční vlcipracoval pro čínské investory v Česku.

Hašek už od roku 2019 dělá Hamáčkovi poradce. „Dlouho jsem přemýšlel a oslovil jsem s nabídkou Michala Haška, aby nám posledních šest měsíců pomohl zvládnout,“ vysvětlil své rozhodnutí na tiskové konferenci Hamáček.

„V době, která je před námi, se budeme vracet k normálnímu fungování i ve vztahu k pandemii a já chci mít vedle sebe člověka, který zvládne mimo jiné i komunikaci a koordinaci mezi státem, kraji a obcemi a koordinaci přechodu složek IZS ze stavu krizového do běžné činnosti,“ řekl Hamáček.

Vypíchl Haškovy zkušenosti z vedení Asociace krajů, Jihomoravského kraje a z Parlamentu. „Diskutoval jsem s ním i otázky fungování Ústředního krizového štábu,“ řekl ministr vnitra s tím, že z hlediska odborného nemohou být o Haškovi pochybnosti. Hašek podle něj nebude kandidovat v letošních sněmovních volbách a ihned si požádá o prověrku na stupeň důvěrné.

Hamáček přiznal, že Hašek v minulosti udělal chyby, ale bere je jako uzavřenou věc, protože se za ně omluvil. Proto bude hodnotit pouze jeho činnost v rámci resortu.

Jednou z Haškových „chyb“ bylo, že jako hlavní aktér takzvaného lánského puče opakovaně lhal v přímém přenosu. Šlo o plán, jak po volbách v roce 2013 sesadit předsedu strany Bohuslava Sobotku, jehož měl v čele ČSSD a vlády nahradit právě Hašek. Podle Hamáčka je to ale uzavřená věc.

„Michala Haška znám velmi dlouho, kdybych mu nevěřil, neudělám z něj svého poradce. Každý může udělat chybu, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější