Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice Spolu sbírá podpisy pro vyslovení nedůvěry vládě. Piráti a STAN se nepřidají

Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koalice Spolu oznámila, že začíná sbírat podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní chce vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše (ANO). Kabinet ztratil v minulých týdnech sněmovní většinu, když komunisté vypověděli toleranci hnutí ANO. V dolní komoře by se tak mohlo najít dost hlasů na potopení vlády. Piráti se Starosty ale podpisy dodat nechtějí.

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že vláda si důvěru Sněmovny nezaslouží. Je podle něj „katastrofálně neschopná“ a porušuje zákony například při vyhlašování vládních proticovidových opatření. Sám premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů kvůli svému podnikání, upozornil.

„Jsme přesvědčeni, že v politice není možné taktizovat, sedět se založenýma rukama a přihlížet tomu, co se děje,“ řekl Petr Fiala. „Správná politika sleduje hodnoty, principy, respektuje pravidla hry,“ doplnil.

Podle předsedy ODS vláda ztratila v dolní komoře většinu a je základním principem parlamentní demokracie zjistit, zda ještě vůbec může vládnout. „Pokud vláda tuto většinu nemá,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější