Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Požadujeme od přátel, aby se ve vrbětické aféře postavili na naši stranu. Ale dost jim to ztěžujeme

Tak jak to tedy v těch Vrběticích podle vás bylo? kroutí hlavou spojenci České republiky. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tak jak to tedy v těch Vrběticích podle vás bylo? kroutí hlavou spojenci České republiky. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Pavla Poláka: Bylo to pozoruhodné interview. Německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas se vyjadřoval k Rusku a k současnému napětí mezi ruskou federací a spolkovou republikou. Naše vztahy jsou špatné, řekl. Pro českého diváka z celého rozhovoru asi nejhlasitěji zaznívalo to, co nebylo vůbec zmíněno. Vrbětice. Je pravda, že se jméno této moravské vísky německým rodilým mluvčím velmi špatně vyslovuje. Důvody jejího nevyslovení však hledejme jinde.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vztah Německa k Rusku je v první řadě pragmatický, nikoli ideologický. Jako nejsilnější evropská ekonomika a také jako aktuálně nejdůležitější evropský politický hráč nemá Německo na setrvalém napětí s Ruskem absolutně žádný zájem. Zdaleka to není jen pokládka plynového potrubí na dno Baltského moře, kvůli čemu se Berlín vůči Moskvě mírní. Častokrát deklarovanou německou doktrínou posledních nejméně deseti let je, že izolace Ruska není správná.

V Berlíně je navíc stále u moci již stárnoucí generace politiků, kteří na začátku 90. let zažili sjednocení Německa, a kteří tedy stále cítí historický vděk vůči Rusku za to, že tehdejší Sovětský svaz nebránil spojení východního a západního Německa. Tento emocionální faktor se do německého vztahu k Rusku pochopitelně také promítá.

V německé politice vůči Moskvě nicméně existují nepřekročitelné červené linie, jako je protiprávní anexe Krymu, kvůli níž nechala kancléřka Angela Merkelová ochlazovat vzájemné vztahy směrem k bodu mrazu. Německo patří k zemím, které trvají na protiruských sankcích a jejichž rozvolnění podmiňují změnou ruského postoje. V tomto ohledu drží kancléřka neměnný kurz. Ovšem zamrznutí německo-ruských vztahů by Merkelová nikdy nedopustila.

Německo očekává, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Názor

Německo

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější