Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lež ze Zemanova projevu: Zmiňovaný rozsudek se výbuchů vůbec netýká. Moskva jej ale využila proti Česku

Prezident České republiky Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident České republiky Miloš Zeman. Foto: ČTK

Moskva nadále zkouší odvést pozornost od skutečnosti, že Česko vyšetřuje výbuchy ve Vrběticích jako dílo ruské vojenské rozvědky. Zatímco čeští vládní činitelé trvají na tom, že toto je jediná vyšetřovaná verze, Rusko se snaží dostat do hry obvinění, že ve skladech byly zakázané miny. To souvisí s rozsudkem z roku 2016, který ve svém projevu zmínil prezident Miloš Zeman, jenže ve smyšleném kontextu.

Vyšetřovatelé ve Vrběticích po explozích přišli na řadu nedostatků, které bylo třeba zlepšit. Žádný z nich ale neopravňoval ruské agenty, aby do skladu nastražili výbušninu a odpálili ho.

To je základní bod celé vrbětické kauzy, který je pro Rusko nepříjemný, a tak se ho pokouší zakrýt. Nejnověji takto: Moskva „očekává vysvětlení“, uvedla úsečným jazykem mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, „zpráv o skladování munice porušující smlouvu o zákazu protipěchotních min“ ve Vrběticích.

Mluvčí ruského ministerstva nemá žádné pověření úkolovat českou vládu tónem kárající učitelky, navíc v případě smlouvy, která se Ruska netýká. Navíc hovoří o případu, jímž se české úřady už před pěti lety zabývaly a vyřešily ho. Jenže stín, že „Češi něco tají“, tím vrhnout může.

O co šlo? Po výbuších ve skladech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější