Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Den s koordinátorem očkování. Jak se v Pardubickém kraji řídí nebývalá operace

Krajský koordinátor očkování se připravuje na poradu s kolegy z pracovní skupiny při bezpečnostní radě kraje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Krajský koordinátor očkování se připravuje na poradu s kolegy z pracovní skupiny při bezpečnostní radě kraje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku běží operace, která nemá obdoby. O tom, kam vakcíny putují nebo třeba jak dlouhé jsou fronty na očkovacích místech, mají přehled krajští očkovací koordinátoři. Deník N dva dny sledoval práci jednoho z nich – Pavla Čecha v Pardubickém kraji. V reportáži dáváme nahlédnout „do kuchyně“ organizace očkování.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V podkrovní kanceláři pardubického krajského úřadu se v úterý 20. dubna před polednem scházejí tři lidé stojící v samém centru řízení vakcinace proti covidu v kraji: koordinátor očkování Pavel Čech, epidemioložka nemocnic Pardubického kraje Lucie Bareková a šéfka logistiky vakcín Petra Opočenská.

Zbývají minuty do pravidelné týdenní porady krajského pracovního týmu pro očkování v protější budově, trojice dokončuje přípravy a vyměňuje si poslední novinky.

„Teď zrovna řešíme, že se centrálně zpozdila a snížila dodávka vakcín Moderna, takže hrozilo, že nám bude v kraji příští týden chybět 1200 dávek. To by znamenalo posunout dvanácti stovkám lidí druhý termín očkování,“ vysvětluje trpělivě krajský koordinátor. „Takže jsme zažádali ministerstvo o mimořádný výdej a zítra pro těchto sto dvacet ampulek – v každé je po deseti dávkách – jedeme do Prahy do IKEM,“ dodává Čech.

Tady na úřadě vede odbor zdravotnictví, k tomu mu od přelomu roku přibyla právě funkce koordinátora očkování v Pardubickém kraji. To pro něj znamená minimálně čtyřicet hodin práce měsíčně navíc, má na ně smlouvu s ministerstvem. „Ty hodiny jsou rozprostřené od pondělí do neděle. Hlavně první dva měsíce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesty vakcín

Covid-19

Očkování

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější