Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vypátrali jsme ženu, která obelstila Babiše i Vatikán. Skrývá se po farách a nejmenuje se Horáková

Bývalá ředitelka organizace Mezinárodní dětský kříž Taťjana Horáková. Foto: Adam Hecl, Deník N
Bývalá ředitelka organizace Mezinárodní dětský kříž Taťjana Horáková. Foto: Adam Hecl, Deník N

Šéfka zrušeného Mezinárodního dětského kříže Taťjana Horáková, které se podařilo obelhat premiéra Andreje Babiše, katolickou církev i další donátory, je podle zjištění Deníku N obviněná z podvodu. Redakce ženu dohledala na faře na Benešovsku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Případ Taťjany Horákové se objevil koncem roku 2018, kdy se její samozvanou humanitární organizací zaštítil premiér Babiš ve sporu o přijetí padesáti syrských dětí. Soud posléze Mezinárodní dětský kříž zrušil a středočeská policie v kauze zahájila trestní stíhání, jak minulý týden upozornil server Aktuálně.cz.

Deník N ji po dvou a půl letech dohledal – v malé obci Křečovice na Benešovsku, kde se skrývala na faře. Ta je pouhých dvacet minut jízdy autem od místa, kde měl vzniknout velký projekt Horákové – chirurgická klinika pro děti zasažené válkou. Získala na něj přes dva miliony korun z Vatikánu, klinika však nikdy nevznikla.

Kdo je Taťjana Horáková? Jak potvrdily dva zdroje obeznámené s vyšetřováním, ve skutečnosti se jmenuje jinak (redakce její pravé příjmení zná, ale i kvůli probíhajícímu vyšetřování jsme se rozhodli jej nezveřejnit; v textu ji nadále uvádíme jako Horákovou). Právě tato žena je podle informací Deníku N v případu podvodu obviněna.

Farář Kazimierz Duś vysvětluje, jak se k němu Horáková dostala. Foto: Adam Hecl, Deník N

Údajná šéfka mezinárodní organizace, která prý třicet let působila ve válečných zónách, sedí v županu v malé farní místnosti u staršího počítače. Ticho brzy prolomí příval urážek. „Já si nepřeju, abyste se se mnou bavil. Zachoval jste se jako bulvární pisálek. Žádné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější