Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez cibule a česneku. Kuchaři radí, jak si po covidu znovu užít jídlo

„Chci, aby jídlo bylo zábavné a dostupné. Nechci, aby bylo o postavení nebo penězích,” říká Ryan Riley, spoluator kuchařky pro lidi, kterým koronavir utlumil čich a chuť. Foto: Clare Winfieldová
„Chci, aby jídlo bylo zábavné a dostupné. Nechci, aby bylo o postavení nebo penězích,” říká Ryan Riley, spoluator kuchařky pro lidi, kterým koronavir utlumil čich a chuť. Foto: Clare Winfieldová

Jedním z nejčastějších symptomů covidu-19 je ztráta čichu a chuti. Někomu se vrátí do pár dní či týdnů, jiní ale jejich ztrátou trpí i dlouhé měsíce. Nová kuchařka založená na vědeckých poznatcích a zkušenostech onkologických pacientů s útlumem smyslů si nyní klade za cíl pomoct lidem znovuobjevit radost z vaření a jídla. Prim hrají umami, konzistence a psychická pohoda.

„Jeden z našich receptů, který jsme zařadili i do nové kuchařky, jsou ananasové tacos. Ananas musíte nakrájet na velmi tenké plátky, na ně pak dáte fetu, červenou papriku, koriandr a limetku, což jsou všechno velice intenzivní chutě. Ananas obsahuje enzymy, kterým se říká bromeliny a stimulují vaši chuťovou paletu. Doslova se vám díky tomu sbíhají sliny,“ popisuje jeden z receptů mladý kuchař Ryan Riley během našeho hovoru přes Skype.

„Někteří lidé mají kvůli chemoterapii sucho v puse, všechno chutná nevýrazně. Když se pak najednou zakousnou do něčeho takového a pusa se jim zaplní slinami, je to pro ně velmi silný zážitek. Někdy se i rozbrečí dojetím,“ vysvětluje.

Když se ptám, zda můžu začít s nahráváním, odpoví s úsměvem, že určitě můžu – poslední týdny prý nedělá nic jiného. Rileyho jméno se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Jídlo a gastronomie

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější