Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zkouším, kam až se dá obrazem i textem zajít, říká oceněný tvůrce komiksů Vojtěch Mašek

Vojtěch Mašek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vojtěch Mašek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Loňský rok v českém komiksu byl jednoznačně rokem Vojtěcha Maška. Již léta je brán za jednoho z nejlepších komiksových scenáristů, ale v roce 2018 mu vyšly dvě zásadní knihy – Svatá Barbora (spoluautor scénáře) na motivy „kuřimské kauzy“ a hororově laděné Sestry Dietlovy (kresba i scénář). Obě získaly Cenu Muriel pro nejlepší komiks roku.

Který z vašich komiksů je váš nejosobnější?

V tuto chvíli to jsou Sestry Dietlovy. Je to první věc, kterou jsem dělal komplet sám, bez spolupráce. Dostala se tam moje dlouhodobá témata a motivy. Není to ovšem příběh o mně, ale moje noční můry, a další témata se tam dají najít.

V některých vašich příbězích se opakuje motiv posunutých rodinných a mezilidských vztahů. Je i toto pro vás téma „ze života“?

Možná se to tak dá říct. U nás doma se třeba moc nemluvilo o minulosti prarodičů. Až teď, kdy je po smrti nejen můj děda Štěpán Engel, ale i moje máma, začal jsem se o to víc zajímat. Narážím na nejrůznější nevyjasněná místa, jako třeba dědův židovský původ, babiččin německý původ a jejich obtížnější přežívání za protektorátu i potom. Moje osobní vzpomínky na dědu jsou zastřené, ale cenné. Určitě měl na mě vliv. Byl novinářem a vyprávěl nám jako dětem různé jím vymyšlené pohádky. V jeho životě byla otázka určitého tajení identity určitě přítomna.

Ukázka z knihy Sestry Dietlovy od Vojtěcha Maška.

Takže odtud ten německo-židovský prvek ve vašich starších komiksech a stripech, které jste vytvářel s Džianem Babanem?

Asi ano, ale také jsme měli oba s Džianem rádi kafkovský svět, v českém filmu reprezentovaný třeba Pavlem Juráčkem.

Byl Juráček vaším vzorem?

Když jsem poznával českou kinematografii, byl pro mě důležitý, měl jsem rád ale poetiku filmů z 60. let obecně – Spalovač mrtvol, O slavnosti a hostech… Později mi přišlo, že se na to už nedá navazovat, že to příliš souvisí s tehdejší dobou. Určitě to ale představovalo společně s tvorbou Davida Lynche velký vliv.

Je pro vás práce na komiksu a filmovém scénáři blízko?

Hodně blízko. Já ani nejsem nějaký velký fanatik do komiksu, neznám vše, co tu vychází. Ke komiksu jsem se dostal zvláštní oklikou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější