Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Indie čelí covidové katastrofě. Není ale prokázáno, že za to může nová varianta viru

Mladík u krematoria vedle těla svého otce, který zemřel na covid-19 v Novém Dillí. Foto: Adnan Abídí, Reuters
Mladík u krematoria vedle těla svého otce, který zemřel na covid-19 v Novém Dillí. Foto: Adnan Abídí, Reuters

Slovo exponenciála bylo během epidemie covidu použito už mnohokrát, často nevhodně. Ale to, co se děje v posledních dnech v Indii, je dokonalý, učebnicově přesný příklad exponenciálního růstu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začátkem března přibývalo v Indii kolem patnácti tisíc nových případů denně. V zemi s 1,4 miliardy obyvatel to byla v přepočtu na populaci asi setina toho, co ve stejné době v Česku. Za sedm týdnů však počet nových případů denně zachycených v Indii vzrostl na dvacetinásobek. Překročil tři sta tisíc a dál roste.

V přepočtu na počet obyvatel je to stále ještě méně než v EU a v Brazílii, to se ale změní během několika dnů. Indické úřady se domnívají, že zdaleka ne celý rozsah epidemie je podchycen, případů je tedy více, možná mnohem více.

Počet úmrtí narůstá v Indii podle stejné strmé křivky.

Situace je velmi vážná. Druhá nejlidnatější země světa nedisponuje zdravotnickým systémem, jenž by byl srovnatelný se Západem (má 8,5 nemocničního lůžka na 10 000 obyvatel, v Česku to je 66).

V hlavních krizových oblastech, což v tuto chvíli jsou megaměsta Dillí a Mumbaí, je vážný nedostatek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Indie

Jižní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější