Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jourová: Zeman nahrál ruské propagandě a znejistil spojence

"Prezident Zeman fakticky nahrál ruské propagandě – je to vidět na reakcích, které jsou daleko masivnější," říká Věra Jourová. Foto: European Commission
„Prezident Zeman fakticky nahrál ruské propagandě – je to vidět na reakcích, které jsou daleko masivnější,“ říká Věra Jourová. Foto: European Commission

Prezident Miloš Zeman svým nedělním vystoupením k výbuchu muničního skladu ve Vrběticích znejistil spojence, řekla Deníku N eurokomisařka Věra Jourová. „Projev pana prezidenta nepochybně neulehčil situaci české diplomacie vůči spojencům,“ reaguje místopředsedkyně Evropské komise s tím, že Zeman zároveň nahrál ruské propagandě.

Jak vnímají naši spojenci v Evropě projev pana prezidenta Zemana k Vrběticím? Může to ovlivnit jejich pohled na tuto kauzu?

Projev pana prezidenta nepochybně neulehčil pozici české diplomacie vůči spojencům. V takovýchto situacích se očekává, že ze země, která žádá o podporu, bude zaznívat jistota postoje. Všichni ti, kteří jednají se spojenci v NATO a v Evropě, budou možná muset znovu vysvětlit, o co v té kauze jde, a potvrdit, že české bezpečnostní složky mají dostatek důkazů a důvodů pro diplomatickou akci proti Ruské federaci.

Mohou naši spojenci kvůli prezidentovým slovům z chystaných kroků ustoupit?

Pokud chybí jistota

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější