Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Diplomacie, vyšetřování, politika. Popisujeme, jak velký bude mít Zemanův vrbětický projev dopad

Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK

Projev prezidenta Miloše Zemana rezonoval v titulcích zpravodajských webů i televizním zpravodajství, přesně jak hlava státu chtěla. Proto, aby vzbudil zájem, Zeman s reakcí podle všeho čekal. Skutečný dopad projevu v některých oblastech ale bude nižší, než by se mohlo zdát.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezident Miloš Zeman, který se po týdnu vyjádřil k vyšetřování výbuchů muničních skladů Vrběticích, svým projevem posílil ve veřejné debatě optiku dvou rovnocenných vyšetřovacích verzí – té o neodborné manipulaci s municí a té o bombě nastražené ruskými agenty.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na pondělní tiskové konferenci prezidentova slova jasně popřel. „Pokud vím, v kauze existuje jedna vyšetřovací verze, a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ řekl. Číslo označuje jednotku ruské vojenské rozvědky GRU, která se zabývá sabotážemi (viz profil jednotky na webu Rádia Svobodná Evropa).

Prezident tak bez „vyhlášení války“ pozici vlády podkopal, dopad jeho slov v různých oblastech společenského, politického i diplomatického života se ale bude lišit.

1. Vyšetřování

Deník N se obrátil na dva bývalé policisty, kteří v minulosti vyšetřovali závažnou násilnou trestnou činnost i terorismus. Oba se shodují, že prezidentův projev byl do značné míry politický a nemusí mít na probíhající policejní vyšetřování žádný dopad.

„Samotnému vyšetřování prezident nic způsobit spíše nemohl. Větší problém je v tom, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější