Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potřebujeme zázrak. Ten, který stvoří lidé rozhodnutí změnit svět

Hannah Arendtová ve svých textech ukazuje, že v případě totalitních společností lze i ze lživých premis vybudovat svět, který dá lžím nakonec za pravdu. Foto: ČTK / Fred Stein
Hannah Arendtová ve svých textech ukazuje, že v případě totalitních společností lze i ze lživých premis vybudovat svět, který dá lžím nakonec za pravdu. Foto: ČTK / Fred Stein

Esej Stanislava Bilera: Pokračujeme v trajektorii destrukce života na Zemi. Je matoucí pozorovat tento nezvratný proces z České republiky, která před třiceti lety shodila okovy nedemokratického autokratického režimu ve jménu lidské svobody. Nyní překvapivě právě v této zemi zaznívá tak silně hlas, že s daným stavem věcí mnoho dělat nelze, protože bychom prý ohrozili naši svobodu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V únoru na povrch Marsu úspěšně dosedla sonda Perseverance, aby zde pátrala po možných důkazech dávného života. Znovu jsme pohlédli na povrch vyprahlé mrtvé planety, jež je mytologicky spjata s mužstvím. Na svém vesmírném programu pracuje paralelně rovněž Elon Musk, který vidí v kolonizaci Marsu jedinou možnost pro budoucí přežití lidstva.

Mars má o třetinu nižší gravitaci. Lidská těla jsou uzpůsobena pro gravitaci zemskou a žádnou jinou a na Marsu bychom se časem rozpadli. Má mizivou a nedýchatelnou atmosféru. Chybí mu také magnetické pole, které Zemi kryje před nabitými částicemi ze Slunce – chrání tak atmosféru a umožňuje život na naší planetě. Krátkodobý kolaps tohoto pole stál patrně před 42 000 lety za vyhynutím velkých savců i za koncem neandrtálců.

Přes všechny tyto detaily a mnohé další – jako je chybějící pitná voda, kyslík a internet – se zdá být jednodušší představit si kolonizaci mrtvého Marsu než záchranu stále ještě živé Země. Zdá se jednodušší postavit na Marsu továrny na kyslík než vypnout továrny a elektrárny produkující oxid uhličitý. Proč je změna stávajícího statu quo na Zemi tak obtížně představitelná?

Nerozumíme svobodě

Jedním z možných vysvětlení triviální otázky s pro nás děsivými důsledky jsou chybné chápání svobody a zmatek, který vznikl ve chvíli, když jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Esej

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější