Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podporovali Zemana na Albertově, válčili na Donbasu. Co víme o Československých vojácích v záloze, pro které si přišla policie

Necelých 300 metrů od tohoto místa, u osady Zolote na Donbase, jsou pozice rebelů bránících separatistickou Luhanskou lidovou republiku. Obě strany se obviňují z necíleného ostřelování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Necelých 300 metrů od tohoto místa, u osady Zolote na Donbase, jsou pozice rebelů bránících separatistickou Luhanskou lidovou republiku. Obě strany se obviňují z necíleného ostřelování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na východě Ukrajiny se bojuje a ruské jednotky nepřiznaně obsadily Krym. Evropa čelí uprchlické krizi a záplavy dezinformací mluví mimo jiné o slabosti Západu, Evropské unie i NATO. A pod „tlakem okolností“ vznikají v Česku spolky a organizace, které se stavějí proti spojencům a chtějí vzít „ochranu národa“ do svých rukou. Jedním z nich je i spolek Českoslovenští vojáci v záloze, jehož vůdce tento týden pozatýkali policisté.

Vypadá to jako hra. Na zelené louce je seřazeno několik desítek lidí. Muži, ženy i děti v uniformách. Někomu je velká, jindy se jedná o slepenec různé výstroje. Tak vypadá výjev z branné výchovy, kterou v některých školách organizovala polovojenská skupina Českoslovenští vojáci v záloze. Organizace, před níž ve výročních zprávách o extremismu varovalo i ministerstvo vnitra.

V zástupu seřazená skupina drží vlajku s nápisem „Věrni zůstaneme“, které žehná pravoslavný duchovní Přemysl Ivan Hadrava. Také pro něj si policie o pět let později dojde při velkém zásahu zaměřeném na čelní představitele polovojenské organizace Českoslovenští vojáci v záloze.

Celkem policisté v noci na středu zadrželi pět lidí, kteří jsou na proruskou paramilitární organizaci napojeni. O den později je Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila ze spáchání trestných činů teroristického útoku, financování terorismu a podpory a propagace terorismu, za což jim v případě odsouzení hrozí vysoké tresty – u teroristického útoku až 20 let. Tři z nich – Hadravu, šéfa spolku Ivana Kratochvíla a Miloše Ouřeckého, který se před lety účastnil bojů na Donbasu – soud v pátek podle serveru iRozhlas poslal do vazby.

Dalších deset lidí z této organizace nebo z její blízkosti je v případu vedeno jako svědci, které vyšetřovatelé vyslechnou.

Členy organizace spojovaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ruský vliv v ČR

Ukrajina

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější