Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když pomáháme druhým, jsme šťastnější. Empatie je nakažlivá a dá se naučit, říkají psychologové

To, jak moc má člověk vyvinutou empatii, souvisí s tím, nakolik je schopný pochopit jiné a pomoct jim. Foto: Unsplash
To, jak moc má člověk vyvinutou empatii, souvisí s tím, nakolik je schopný pochopit jiné a pomoct jim. Foto: Unsplash

Věnovat svůj čas nebo peníze na pomoc druhým je projevem prosociálního cítění. To, že se ve výsledku cítí lépe i dárce, souvisí s jevem nazývaným sociální výměna, vysvětluje socioterapeutka Naďa Jurečková.

Lukáš Králik před pandemií roky pracoval v gastro průmyslu. Vlastnil cukrářskou výrobu, která dodávala koláče hotelům a restauracím. Kromě toho s dalšími společníky vybudoval úspěšnou kavárnu. Jejich podnikání však šlo od začátku pandemie z kopce. Kromě problémů spojených s koronakrizí Lukáš navíc procházel i zdlouhavým rozvodem. A tak když museli v říjnu kavárnu znovu zavřít, rozhodl se věnovat dobrovolnictví.

„Vždycky jsem měl blízko k pomáhajícím profesím. Jako podnikatel jsem ale neměl moc volného času, tak jsem se snažil aspoň finančně přispívat na různé dobročinné aktivity. Kromě toho jsem zorganizoval sbírku kočárků pro uprchlíky v Gabčíkovu,“ říká Lukáš. V průběhu celého minulého roku pomáhal lidem z charity, kteří rozdávají polévku lidem bez domova pod bratislavským mostem Lafranconi.

V lednu se koronavirem v Bratislavě nakazilo i několik desítek lidí bez domova. V charitativní organizaci Depaul tehdy onemocnělo několik sociálních pracovníků. „Tehdy jsem se ozval na jejich výzvu pro dobrovolníky s tím, že můžu chodit pomáhat i každý den,“ popisuje Lukáš své začátky v Depaulu.

Po několika týdnech se nákazu v zařízeních podařilo dostat pod kontrolu. Lukáš však využil možnost pracovat v Depaulu i nadále. Dnes se stará o klienty nízkoprahové noclehárny. Má pocit, že od té doby, co se zaměřil na pomoc druhým, se mu také daří lépe zvládat i vlastní složité životní období. Svoje nové zaměstnání vnímá jako poslání. „Už necítím rivalitu, kterou znám z podnikání. Máme tady skvělý kolektiv. Všechny nás spojuje, že chceme pomoct někomu jinému, přibližuje atmosféru v Depaulu.

Pandemie společně s rozvodem ho přinutily přehodnotit priority. „Jako podnikatel vím, že peníze byly a budou. To, co jsem si ještě chtěl koupit a kam jsem ještě chtěl vycestovat, se rozvodem a pandemií změnilo. Všechny lidské osudy, se kterými se denně setkávám, mi pomáhají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina a vztahy

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější