Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO ztrácí voliče, SPD sbírá protestní hlasy a posiluje, ukázal průzkum

Hnutí Andreje Babiše podle volebního modelu STEM oslabuje. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hnutí Andreje Babiše podle volebního modelu STEM oslabuje. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Lídrem preferencí jsou v dubnu Piráti a Starostové. Volby by tato koalice vyhrála i podle měření výzkumné organizace STEM. Podle průzkumu by pro ni hlasovalo bezmála 28 procent lidí, druhé hnutí ANO by zaostalo o čtyři procentní body.

Piráti se Starosty se dostali do čela pelotonu v měření pěti různých sociologických agentur a institucí. Výzkumníci STEM sbírali data podpory v období kolem stranického sjezdu ČSSD, tedy zhruba týden před zveřejněním zásadní zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích. V období sběru, jak upozorňuje výzkum, docházelo k prvnímu menšímu rozvolňování opatření proti šíření covidu.

Hnutí ANO, které je hegemonem české politiky a také nejsilnější vládní i sněmovní stranou, by v dubnu přišlo o řadu voličů. Zatímco během první vlny pandemie loni na jaře získalo nové podporovatele, nyní je situace opačná.

Volební model STEM v dubnu 2021. Zdroj: STEM

Od příchodu podzimní druhé vlny se od něj jeho příznivci postupně odvracejí. I tak je ale ANO stále velmi silným subjektem. Pokud by strany kandidovaly samostatně, hnutí Andreje Babiše by podle průzkumu volby s necelými 24 procenty hlasů vyhrálo.

„Hnutí ANO je stále široce rozkročené, posiluje dále v táboru levice, oslabení sledujeme v politickém středu a na pravici. Od ANO se odklánějí převážně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější