Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Něco se mění. Vojáci se vymezují proti řečem politiků o útěku z Afghánistánu

Čeští vojáci na misi. Foto: Armáda ČR
Čeští vojáci na misi. Foto: Armáda ČR

Komentář Jana Wirnitzera: V Česku stále není zvykem, aby se vysocí armádní důstojníci v činné službě vyjadřovali k politice, neřkuli politiky přímo kritizovali. Série útoků na české vojáky v Afghánistánu ale něco změnila. Shodou okolností se to projevilo pár dní před stým výročím vzniku země, která by bez vojáků nevznikla vůbec, nebo vznikla v notně ubožejších hranicích.

Je to zaběhlý vzorec chování politické scény a koneckonců i médií. Kdykoliv v zahraniční misi padne český voják, začne se řešit, zda by nebylo lépe se stáhnout. Teď tu otázku rozvířil exministr zahraničí – a dlouhodobý kritik afghánské mise – Lubomír Zaorálek.

Už jen mluvit o stažení v takové chvíli je chyba. „Výzvy ke stažení právě v okamžik utrpěné ztráty jsou návodem radikálním islamistům, že mají zabít ještě pár vojáků a zdrhneme,“ řekl bez obalu pro Lidovky.cz podplukovník Otakar Foltýn.

Četnost podobných výroků vojáků jde tentokrát zřetelně nad rámec „povinné“ tiskové konference náčelníka generálního štábu Aleše Opaty. Stažení jako reakci na smrt vojáka odmítl v televizi výsadkář a podplukovník Ivo Zelinka. Armádní generál Petr Pavel, který vedl vojenský výbor NATO, připomněl, že Lubomír  Zaorálek se jako ministr zahraničí zasedáními Severoatlantické rady, kde mohl o afghánské misi mluvit, promlčel.

Kriticky na Zaorálka reagoval na svém soukromém facebookovém profilu brigádní generál Karel Řehka, autor knihy Informační válka. „Všem potenciálním protivníkům říkáme, že na Čechy to mohou zkusit, protože se při prvních ztrátách rozloží (…) Čas k diskusi není uprostřed bitvy, kdy umírají naši vojáci,“ ohradil se. A to jsou ještě mírnější z jeho slov.

Lze namítat, že když čelí kritice exdůstojníci, kteří se po odchodu z armády pustili do osočování Západu či veřejné obhajoby putinovského Ruska, šlo by za komentování politiky „okřiknout“ i jiné vojáky. Jenže jsou tu dost velké rozdíly.

Vůli politiků vojáci plní

Předně se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější