Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odpověď jako „ze strašného snu“? Rusko nás včera potrestalo odvetou, kterou oznámilo už v neděli

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová se na Kazachy nyní velmi zlobí. Foto: mid.ru
Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová se na Kazachy nyní velmi zlobí. Foto: mid.ru

Dostali to, o čem se jim nezdálo ani ve strašném snu, komentovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová včerejší odvetu vůči Praze. Česko nejprve rozhodlo o tom, že ruská ambasáda musí mít stejný počet pracovníků, jako má nyní ta česká v Moskvě. Rusko pak oznámilo, že přistupuje na princip parity a ten se podle něj musí vztahovat i na místní pracovníky zastupitelských úřadů. Jenže tento krok ohlásilo už jednou – v neděli.

„Kromě podivných prohlášení, která zjevně z jejich pohledu vypadají jako ultimáta, pronesli slovo ‚parita‘. Když parita, tak parita. My jsme si nikdy jako diplomaty nebo administrativně-technický personál nenajímali občany té země, kde je velvyslanectví akreditováno,“ prohlásila podle agentury RIA Novosti Zacharovová. Česko – stejně jako mnohé další země – pak místní síly na svých ambasádách hojně využívá už jen proto, že je to levnější. Česká ambasáda tak kvůli tomuto opatření přijde o další personál nad rámec vyhoštěných 20 pracovníků.

Tato odveta je zdůrazněná i ve včerejším prohlášení, které po předvolání velvyslance Vítězslava Pivoňky zveřejnilo na svých stránkách ruské ministerstvo. „Jako odpověď na nepřátelské kroky Prahy jsme požadovali omezit početný personál českého velvyslanectví v Moskvě s ohledem na existující nerovnost v kategorii místních pracovníků,“ stojí v textu.

Kromě toho aktuální prohlášení obsahuje jen hrozbu, že si Rusko vyhrazuje právo i na „jiné kroky“ v případě rozněcování „hysterické protiruské kampaně v Česku“.

Tato odveta jako „ze strašného snu“ přitom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Rusko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější