Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z ruské ambasády musí odjet desítky lidí, mají čas do konce května. Elegantní a vstřícné gesto, hodnotí bývalí diplomati

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij opouští Černínský palác. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij opouští Černínský palác. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česko zastropuje počet lidí na ruské ambasádě v Praze, aby odpovídal současnému počtu českých diplomatů v Moskvě. Vláda přitom dala čas do konce května, aby desítky pracovníků ruské ambasády odjely ze země. Bývalí diplomaté, které Deník N oslovil, to hodnotí jako elegantní a chytré gesto. Česko tím podle nich ukazuje, že je civilizovaná a velkorysá země. Rusko to tak ale nejspíš chápat nebude.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

České rozhodnutí oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek poté, co Rusko nereagovalo na ultimátum, aby umožnilo návrat našich vyhoštěných diplomatů do Moskvy.

Bývalí diplomaté hodnotí krok vlády a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka pozitivně hlavně kvůli tomu, že Česko nyní nikoho nevypovídá a nadále konflikt neeskaluje. „Je to v pořádku, je to vstřícné a slušné gesto. My jsme dokázali, že na sobě nenecháme dříví štípat a zachovali jsme se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější