Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice se chystá na evropské předsednictví. Všichni budoucí ministři musí umět jazyk, má to zabránit trapasům

Deník N přináší přehled nejúspěšnějších příjemců evropských dotací. Foto: ČTK
Deník N přináší přehled nejúspěšnějších příjemců evropských dotací. Foto: ČTK

Dva hlavní opoziční bloky, spojení Pirátů se Starosty a trojkoalice Spolu, se připravují na české předsednictví Radě EU v polovině příštího roku. Oba totiž mají šanci, že se budou účastnit příští vlády, a tak chystají nejen témata, ale i personální zabezpečení, které podle nich Andrej Babiš s nízkým rozpočtem podceňuje. Zahraničním lapsům má u obou koalic zamezit podmínka, že adept na ministerský post bude muset znát aspoň jeden cizí jazyk.

Kromě následků pandemie koronaviru čeká příští vládu hned zkraje svého působení velký úkol s mezinárodním přesahem. V polovině roku 2022 se Česko na šest měsíců stane předsednickou zemí Rady EU. Má možnost si tím i napravit reputaci z vůbec prvního českého předsednictví v roce 2009, které mělo mimo jiné také soudní dohry.

Na předsednictví se tak začíná chystat i část opozice, která má šanci po podzimních sněmovních volbách usednout do Strakovy akademie. Koalice Pirátů a STAN svou pracovní skupinu na toto téma zformovala už loni na podzim. „Cílem je mít přípravu pro naše případné budoucí členy vlády, aby věděli, co na ně spadne,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější